Cynamon cejloński właściwości lecznicze i zastosowanie
Cynamon cejloński – co to jest? Cynamon cejloński zwany jest również „prawdziwym cynamonem” lub „królewskim” [...]
wrz
Herbatka z krwawnika
Jak zrobić herbatkę z krwawnika? W sklepach dostępna jest herbatka ziele krwawnik bio oraz herbatka [...]
wrz
Dziewanna właściwości i zastosowanie
Czym jest dziewanna? Dziewanna (łac. Verbascum L.) to roślinna wielokwiatowa dwuletnia należąca do rodziny trędownikowatych. [...]
wrz
Właściwości łopianu, czyli dlaczego warto stosować popularny “rzep”
Czym jest łopian? Łopian pospolity (Arctium L.) należy do rodziny astrowatych. W Polsce nazywany jako rzep. [...]
sie
9 najlepszych polskich ziół. Do czego je stosować?
Czy zioła mogą zastąpić różnorodne terapie farmakologiczne? Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. [...]
lip
Gluten w przyprawach – co warto wiedzieć?
Czym jest gluten? Gluten to mieszanina białek roślinnych takich jak gluteiny i gliadyny występujące w [...]
lip
Dziki chmiel nie tylko do piwa. Poznaj jego właściwości.
Charakterystyka rośliny Chmiel zwyczajny (humulus lupulus l) jest wieloletnią rośliną pnącą należącą do rodziny konopiowatych. Wyrasta [...]
1 Comment
cze
Poznaj najlepsze przepisy na podagrycznik!
Podagrycznik czym jest? Podagrycznik pospolity jest zielem naturalnie występującym w niemal wszystkich regionach Europy. Preferuje [...]
cze
Jakie stosować zioła na nerki?
Co każdy powinien wiedzieć o nerkach? Nerki choć są niewielkim narządem to codziennie przepompowując 180 [...]
maj
Głóg – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania do stosowania
Czym jest głóg? Głóg to roślina należąca do rodziny różowatych. Rozróżnia się ponad tysiąc gatunków [...]
maj
Dlaczego warto stosować zioła na wątrobę?
Dlaczego trzeba dbać o wątrobę? Wątroba to jeden z najważniejszych narządów. Prawidłowa praca tego organu [...]
kwi
Jakie zioła można stosować do sałatek?
Jakie przyprawy do sałatek? Przyprawy są niezbędnym produktem spożywczym podkreślają smak wielu potraw m.in. sałatek [...]
1 Comment
mar