Na co działa korzeń prawoślazu? 

Prawoślaz – co to za roślina? Prawoślaz to wieloletnia roślina naturalnie występująca na całym świecie. [...]

Jakie właściwości ma babka lancetowata?

Babka lancetowata – charakterystyka rośliny (Plantago lanceolata L.) Babka lancetowata  jest roślina należąca do grupy [...]

Cynamon cejloński właściwości lecznicze i zastosowanie

Cynamon cejloński – co to jest? Cynamon cejloński zwany jest również „prawdziwym cynamonem” lub „królewskim” [...]

Herbatka z krwawnika

Jak zrobić herbatkę z krwawnika? W sklepach dostępna jest herbatka ziele krwawnik bio oraz herbatka [...]

Dziewanna właściwości i zastosowanie

Czym jest dziewanna? Dziewanna (łac. Verbascum L.) to roślinna wielokwiatowa dwuletnia należąca do rodziny trędownikowatych.  [...]

Właściwości łopianu, czyli dlaczego warto stosować popularny “rzep”

Czym jest łopian? Łopian pospolity (Arctium L.) należy do rodziny astrowatych. W Polsce nazywany jako rzep. [...]

9 najlepszych polskich ziół. Do czego je stosować?

Czy zioła mogą zastąpić różnorodne terapie farmakologiczne? Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. [...]

Gluten w przyprawach – co warto wiedzieć?

Czym jest gluten? Gluten to mieszanina białek roślinnych takich jak gluteiny i gliadyny występujące w [...]

Dziki chmiel nie tylko do piwa. Poznaj jego właściwości.

Charakterystyka rośliny Chmiel zwyczajny (humulus lupulus l) jest wieloletnią rośliną pnącą należącą do rodziny konopiowatych. Wyrasta [...]

1 Comment

Poznaj najlepsze przepisy na podagrycznik!

Podagrycznik czym jest? Podagrycznik pospolity jest zielem naturalnie występującym w niemal wszystkich regionach Europy. Preferuje [...]

Jakie stosować zioła na nerki?

Co każdy powinien wiedzieć o nerkach? Nerki choć są niewielkim narządem to codziennie przepompowując 180 [...]

Głóg – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania do stosowania

Czym jest głóg? Głóg to roślina należąca do rodziny różowatych. Rozróżnia się ponad tysiąc gatunków [...]