Mięta pieprzowa – znana roślina o nieznanych właściwościach

Mięta to powszechnie znane i cenione za swoje wszechstronne właściwości zioło. Stosujemy ją w formie leczniczych herbatek, naparów, olejków, ale też jako dodatek do koktajli czy składnik wielu kosmetyków. Co sprawia, że tak chętnie po nią sięgamy?

Najpowszechniej znana mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita) powstała na skutek skrzyżowania dwóch innych gatunków – mięty nadwodnej oraz dzikiej mięty polnej. Jest to odmiana wyróżniająca się wysoką zawartością cennych substancji leczniczych, o często zbawiennych dla nas właściwościach. Najcenniejszym surowcem zielarskim są liście mięty – świeże i suszone, przy czym kupując suszoną miętę należy się upewnić, czy kupujemy faktycznie odpowiednio wysuszone, pachnące liście, czy zmieloną mieszankę liści i słomy.

Mięta

3,99 10,99 

Mięta

 

  • Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
  • Słynie z tego, że pomaga przy różnorakich dolegliwościach żołądkowych.
  • Liście mięty są świetnym dodatkiem do potraw rybnych, a także jednym z głównych składników lemoniady, tuż obok cytryny.
SKU: brak Kategoria:
Czytaj dalej

Mięta pieprzowa – cenne właściwości lecznicze

Mięta jest nieocenionym pomocnikiem w sytuacjach, kiedy zmagamy się z różnymi niestrawnościami i problemami żołądkowymi. Dobrze wszystkim znane krople miętowe, ale też napary z liści mięty działają rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,  łagodząc tym samym objawy i ból związany z zatruciami i trudnościami z trawieniem. Oprócz pozytywnego wpływu na przewód pokarmowy, mięta wykazuje też właściwości uspokajające i łagodzące objawy migreny, a także otwierające umysł i wspomagające koncentrację. Już w starożytności olejek z mięty wcierano w skronie w celu złagodzenia bólu głowy. To wszystko zawdzięczamy szerokiej gamie właściwości tego ziela. 

Do najważniejszych dobrodziejstw mięty możemy zaliczyć działanie: 

  • bakteriobójcze;
  • antywirusowe;
  • rozkurczowe i rozluźniające;
  • przeciwzapalne;
  • żółciopędne i żółciotwórcze.

Dodatkowo, mięta pobudza układ trawienny i apetyt, a także obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy migreny i jak wszyscy dobrze wiedzą – pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. Należy jednak pamiętać, że mięta to nie tylko orzeźwiający smak gumy do żucia, ale także bogate źródło witamin A, C, B1 i B9 (kwas foliowy), oraz minerałów takich jak magnez, miedź, żelazo, potas czy cynk. Co więcej mięta pieprzowa zawiera największą ilość przeciwutleniaczy, wśród popularnych i powszechnych roślin zielonych.

Stosowanie mięty w kosmetykach i pielęgnacji

Dzięki swym kojącym i bakteriobójczym właściwościom związanym z wysoką zawartością mentolu, wyciąg z mięty znalazł też swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on stosowany jako jeden z głównych składników kremów i balsamów łagodzących oraz szamponów przeciwłupieżowych, które pozostawiają po sobie cudowne uczucie świeżości. Ze względu na działanie orzeźwiające, mięta jest też często stosowana w pastach do zębów, niciach dentystycznych i płynach do płukania jamy ustnej, ale też np. w preparatach odświeżających do stóp i obuwia. Olejek miętowy przez swój intensywny zapach stosowany jest do produkcji perfum, świec zapachowych i aromaterapii. 

Mięta pieprzowa olejek eteryczny 100%

79,00 

  • Charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi.
  • Ma potwierdzone badaniami naukowymi działanie antygrzybicze.
  • Posiada wiele właściwości wspomagających leczenie problemów jelit i żołądka.
SKU: 5903240520886 Kategoria:
Czytaj dalej

Mięta w kuchni

Mięta ze względu na małe wymagania pielęgnacyjne, jest często hodowana w kuchniach i na balkonach. Można samodzielnie wysiać nasionka lub kupić gotową roślinę przy okazji zakupów spożywczych. Liście mięty można też z powodzeniem przechowywać w lodówce przez kilka dni, bez utraty ich właściwości. Wystarczy delikatnie owinąć listki zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym, a następnie włożyć zawiniątko do plastikowej torebki i schować do lodówki. Świeże listki mięty są super dodatkiem do rozmaitych sałatek, sosów, czy koktajli. Dzięki swoim wspomagających trawienie i orzeźwiających właściwościom, napoje z dodatkiem mięty, np. lemoniady są świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw i dań takich jak np. mięso z grilla w upalny dzień! Oprócz stosowania mięty jako dodatku, warto pamiętać też o regularnym piciu naparów i herbatek miętowych do posiłków, w celu przyspieszenia procesów trawiennych. 

Należy też pamiętać o pewnych przeciwwskazaniach i odpowiednim dawkowaniu przy sięganiu po miętę, a w szczególności olejek miętowy. 

  • Nie zaleca się stosowania olejków u małych dzieci, a także kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Olejek w zbyt wysokim stężeniu ma działanie drażniące i może powodować podrażnienia delikatnej skóry.
  • Picie zbyt dużej ilości herbatki miętowej może mieć działanie przeczyszczające.
  • Krople żołądkowe w zbyt dużej ilości mogą powodować nadmierne podrażnienie żołądka i prowadzić do wymiotów.
Źródła
  1. Najda A.: Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L. Post Fitoter 2017; 18(4): 251-258.
  2. Adaszyńska M. i wsp.: SKŁAD CHEMICZNY I WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWE OLEJKU ETERYCZNEGO I EKSTRAKTU Z MIĘTY PIEPRZOWEJ ODMIANY ‘ASIA’. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 2 (87), 116 – 125.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *