Melisa lekarska – właściwości i działanie oraz przeciwwskazania

Melisa lekarska - właściwości i działanie oraz przeciwwskazania
Melisa [łac. Melissa officinalis] jest kojarzona przede wszystkim z herbatami o uspokajającym działaniu, które pomagają w kojeniu skołatanych nerwów i łagodzeniu lęków. Warto jednak wiedzieć, że z uwagi na swój wyjątkowy smak, roślina ta chętnie jest także wykorzystywana w kuchni i gastronomii. Z uwagi na wiele cennych substancji aktywnych, melisa jest jednym z najcenniejszych i najbardziej powszechnie stosowanych surowców zielarskich. Poznaj z nami właściwości melisy lekarskiej, o których być może nigdy nie słyszałaś/eś.

Melisa – lecznicza bylina znana od starożytności

Melisa lekarska jest osiągającą nawet 60 cm byliną, która występuje w środowisku naturalnym w Europie Południowej, Afryce Północnej i Azji. Ponieważ liść melisy ceniony jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, roślina zaczęła być uprawiana praktycznie na wszystkich kontynentach. Inne nazwy tego zioła, to starzyszek, rojownik, cytrynowe ziele, pszczelnik lub matecznik.
W starożytnej Gracji napar z melisy uważano za „eliksir życia”, który przywracał siły. Roślina wykorzystywana była także w pszczelarstwie. Nie bez powodu w języku greckim „meli” oznacz miód, a „melita” to pszczoła miodonośna. W greckiej mitologii występuje natomiast zakochana w Zeusie nimfa o imieniu Melisa, która tak mocno zabiegała o jego względy, że ten miał jej dość i zamienił w pszczołę, a gdy owad zmarł, z jego ciała wyrosła roślina o urzekającym zapachu. Inni wierzyli również, że Melisa była tą, która nauczyła ludzi zbierać miód i aromatyzować go cytrynowo pachnącym ziołem.
Swoją prawdziwą popularność melisa zawdzięcza jednak okresowi średniowiecza i klasztorom, a konkretnie zakonnym zielarzom, którzy nalewki i herbatki z melisy stosowali podczas leczenia chorób serca, głowy i żołądka. Zioło to od tamtej pory jest szeroko stosowane w medycynie ludowej i jest jednym z najpopularniejszych surowców zielarskich.

Składniki i właściwości melisy

Liście melisy lekarskiej są bardzo bogate w olejki eteryczne, takie jak geranial, cytral, geraniol, linalol, czy cytronelal. Obfitują one też w flawonoidy, kwasy fenolowe (m.in. kwas rozmarynowy), czy triterpeny. To właśnie dzięki nim melissa officinalis posiada tak cenne właściwości lecznicze. Oczywiście najbardziej znane są jej cechy uspokajające. Działa łagodząco przy stanach nerwicowych i lękowych, a także na poczucie mocnego zdenerwowania oraz nadmiernego pobudzenia nerwowego. Poleca się ją również osobom, które zmagają się z bezsennością.
Melisa uspokaja i rozluźnia nie tylko “głowę”. Zawarte w niej olejki eteryczne rozkurczają i rozluźniają mięśnie gładkie, dzięki czemu łatwiej jest się zrelaksować. Aromaterapia z wykorzystaniem wydzielanych przez melisę olejków rekomendowana jest osobom wstawionym na doraźny lub długotrwały stres oraz zmagające się z przewlekłym zmęczeniem.
Filiżanka naparu z melisy może pomóc podczas problemów z trawieniem (wzdęcia, niestrawność) lub po spożyciu ciężkostrawnych, tłustych dań. Działanie melisy łagodzi także stany skurczowe mięśni gładkich jelit oraz dróg żółciowych. Herbatka z melisy może być także wykorzystywana pomocniczo w leczeniu grypy, przeziębienia oraz zapalenia oskrzeli i płuc.

Melisa lekarska – zastosowanie w kosmetologii i kuchni

Przeprowadzane na roślinie badania wskazują, że melisa posiada bogate właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. W związku z tym, z powodzeniem wykorzystuje się ją np. w leczeniu opryszczki. To jednak nie wszystko. Posiada ona właściwości pielęgnacyjne dla skóry łojotokowej, ze skłonnością do występowania wyprysków. Jeśli natomiast zmagasz się ze zbyt szybko przetłuszczającymi się włosami, to warto skorzystać z płukanki z melisy.
Ze względu na lekko miętowy smak i cytrynowy aromat, melisa znalazła swoje miejsce w wielu przepisach na pyszne desery oraz napoje. Można użyć jej do ozdoby, aby wzbogacić smak lub w celu złagodzenia skutków spożycia ciężkostrawnych dań.

Właściwości i działanie melisy – podsumowanie

Jak już wiesz, stosowanie melisy służy nie tylko skołatanym nerwom. Jest to zioło o bardzo szerokim spektrum zastosowań. Właściwości lecznicze melisy pomogą Ci w trakcie problemów z trawieniem, cerą, włosami, czy podczas infekcji o charakterze bakteryjnym lub wirusowym. Ząbkowane liście melisy mogą także urozmaicić przygotowywane przez Ciebie dania, napoje i desery.
To popularna roślina, która posiada jednak zupełnie niezwykłe cechy. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni i zawsze mieć w zielarskiej apteczce.

Melisa

4,39 11,59 

  • Wspomaga fizyczne i psychiczne dobre samopoczucie. [2085]
  • Ułatwia odprężenie organizmu. [2087]
  • Wpływa korzystnie na spokojny sen. [2302]
SKU: Brak danych Kategoria:
Dowiedz się więcej

Komentarz do “Melisa lekarska – właściwości i działanie oraz przeciwwskazania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *