Czarny bez – niewielkie owoce o wielkiej mocy

Czarny bez to jedna z najstarszych znanych roślin stosowanych w medycynie naturalnej. Jego właściwości w przebiegu przeziębienia są nieocenione, doskonale wzmacnia również odporność organizmu. Jednak na tym nie koniec zastosowania czarnego bzu. Jakie jeszcze właściwości wykazuje i kiedy warto go stosować? Sprawdź!

Czarny bez – właściwości, które docenisz!

Czarny bez znany był już w starożytności – chętnie i powszechnie używał go sam Hipokrates. Dawniej wykorzystywano przede wszystkim kojące właściwości bzu i leczono nim oparzenia skóry. Szybko odkryto również jego zastosowanie jako specyfik na cukrzycę.

Dziś syrop lub nalewka z czarnego bzu kojarzy się przede wszystkim z leczeniem przeziębienia. Można również pić 100% sok z czarnego bzu by w naturalny, skuteczny i przy tym bardzo smaczny sposób wzmocnić odporność organizmu.

Zainteresowanie medycyną naturalną i naturalnymi środkami leczniczymi wzrasta – to bardzo dobry znak, ponieważ natura oferuje prawdziwe skarby. Jednym z nich, choć ciągle niedocenianym, jest właśnie czarny bez.

-25%
6,90  5,20 

Właściwości, z których jest najbardziej znany, to:

  •       działanie napotne;
  •       ułatwianie odkrztuszania;
  •       wzmacnianie odporności;
  •       wspieranie organizmu w czasie gorączki;
  •       działanie przeciwzapalne;
  •       działanie antybakteryjne;
  •       zdolności wiązania toksyn;
  •       normalizacja ciśnienia tętniczego krwi.

Warto przy tym pamiętać, że czarny bez to bogactwo cennych substancji, które działają nie tylko leczniczo, ale również profilaktycznie i wzmacniająco.

Czarny bez i sok lub nalewka z niego (przede wszystkim z kwiatów) to prawdziwa kopalnia przede wszystkim:

  •       soli mineralnych;
  •       flawonoidów;
  •       garbników;
  •       kwasów organicznych.

Owoce z czarnego bzu również zawierają bogactwo witamin (przede wszystkim C i z grupy B), a także soli mineralnych i kwasów organicznych. Czarny bez w owocach zawiera także rutynę, pektyny i glikozydy antyocyjanowe.

Co więcej: czarny bez można wykorzystywać zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce.

Czarny bez – napar, który pomoże Ci wyzdrowieć

Napar z czarnego bzu, nalewka lub czysty sok (nie z soku zagęszczonego!) to doskonałe remedium na przeziębienie i stany zapalne.

Napar z czarnego bzu doskonale rozgrzewa, wykazując jednocześnie działanie napotne. Pomaga również uregulować temperaturę ciała. Dzięki temu pozwala o wiele szybciej wrócić do formy, a dzięki bogactwu witamin dodaje sił i regeneruje osłabiony organizm.

To jednak nie wszystko. Składniki zawarte w naparze z bzu mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu ułatwiają oczyszczanie dróg oddechowych.

Dzięki zawartości rutyny czarny bez uszczelnia również naczynka krwionośne – zarówno zewnętrznie, jak i od środka. Picie naparu z czarnego bzu w stanach przeziębienia i infekcji dróg oddechowych zapobiega więc namnażaniu i rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Czarny bez w kosmetyce – czy znasz te zastosowania?

Picie naparów, soków czy syropów z czarnego bzu to nieoceniona pomoc w walce z różnymi schorzeniami i dolegliwościami.

Warto jednak wiedzieć, że ta cenna roślina sprawdzi się również w pielęgnacji skóry. W tej dziedzinie czarny bez jest wyjątkowo niedoceniany, a szkoda, bo zastosowanie jest szerokie.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C olejek z czarnego bzu to doskonała broń w walce z cellulitem. Dlaczego? Witamina C w doskonały sposób stymuluje tworzenie się nowych włókien kolagenowych, dzięki czemu wzmacnia, ujędrnia i wygładza skórę.

Rutyna, flawonoidy i kwasy wzmacniają również naczynka krwionośne, dzięki czemu czarny bez jest doskonałą bronią w walce z rozszerzonymi naczynkami nie tylko na twarzy, ale także na całym ciele.

Warto również pamiętać o pierwotnym zastosowaniu bzu na poparzoną skórę. Okłady z tej rośliny wzmocnią również skórę ze stanem zapalnym i podrażnieniami, przyspieszając gojenie. Czarny bez działa w tym przypadku również antybakteryjnie.

Wybierając produkt na bazie czarnego bzu lub sam czarny bez, warto zwrócić uwagę na skład. Im bardziej naturalny, bez zbędnych „zapychaczy” i konserwantów, tym lepsze będą jego właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *