Stosowanie ziół wiąże się z wieloma korzyściami. Wiele z nich wyróżnia się unikalnymi właściwościami, jednak to nie jedyne zalety. Należy podkreślić, że zastosowanie ziół w gastronomii doskonale podkreśli głębie smaku wielu potraw. Co więcej – niektórych z nich ciężko sobie nawet wyobrazić bez szczypty tych cennych roślin.
Zastosowanie ziół w gastronomii – jakie rośliny?
Jakie jest w ogóle zastosowanie ziół w gastronomii i które z nich są szczególne cenne? Najchętniej kucharze sięgają po rośliny, które wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Szczypta tego typu przypraw doskonale współgra z daniami mięsnymi, rybnymi, a nawet deserami.
Po co w ogóle dodawać zioła?
Zioła w gastronomii zasadniczo pełnią dwie funkcje. Z uwagi na swój aromat tworzą doskonałą kompozycję z wieloma daniami, więc ciężko sobie wyobrazić przybornik kuchenny bez pojemników na te przyprawy. Z drugiej jednak strony rośliny te wyróżniają się działaniem prozdrowotnym i np. mięta poprawiając trawienie, doskonale sprawdzi się jako dodatek do podawanych na końcu deserów.
Z których ziół najchętniej korzystamy?
Zastosowanie ziół w gastronomii cieszy się długą i bogatą historią. Z historycznego punktu widzenia najchętniemy sięgamy po te rośliny, które rosną w najbliższej okolicy. Dlatego dla polskiej kuchni charakterystyczne są: mięta, tymianek, pietruszka, koper oraz szczypiorek.
Zastosowanie ziół w gastronomii
Mając na uwadze możliwość handlu z innymi krajami, do Polski przybyło znacznie więcej ziół, które znalazły zastosowanie w gastronomii. Czym się wyróżniają i do jakich potraw je stosować?
- bazylia – są to bardzo aromatyczne zioła, które zyskały szczególną popularność w kuchni. Doskonale komponuje się z czosnkiem i można ją dodawać do makaronów, sałatek, tart, twarogów, a nawet do potraw mięsnych;
- pietruszka – w tym przypadku zastosowanie kulinarne ma cała roślina. Korzeń pietruszki podkreśli smak zup i sałatek, z kolei nać można dodać do mięs i ryb (a także rosołu!);
- koper – ziemniaczki z koperkiem brzmią wspaniale. Zioła te wyróżniają się wyjątkowym aromatem, który doskonale będzie współgrał także z serami, sałatkami oraz zupami;
- oregano – zastosowanie tych ziół w gastronomii jest wszechstronne. Roślina znana od stuleci, bez której pizza czy spaghetti nie istnieją. Doskonale podkreśla smak sosów oraz mięs, sprawdzi się także jako dodatek do wódki lub likierów;
- mięta – zastosowanie tych roślin ogranicza wyłącznie wyobraźnia. Sprawdzi się jako przyprawa do dań wytrawnych, a także słodkich. Mięta znajduje się w przepisach na pyszne desery oraz napoje;
- tymianek – z uwagi na silny i specyficzny aromat sprawdza się jako przyprawa głównie przy daniach mięsnych, rybnych oraz do sosów;
- majeranek – absolutna podstawa do dań tłustych i ciężkostrawnych. Zapobiega wzdęciom i wspomaga pracę jelit;
- liść laurowy – niezwykle aromatyczna roślina, która jest obowiązkowym składnikiem polskiego bigosu. Nadaje się także do podkreślania smaku sosów, zup, pieczeni oraz potraw mięsnych;
- estragon – wyróżnia się słodko-gorzkim smakiem. Stanowi doskonałe uzupełnienie typowo polskich kiszonek, podkreśla smak również potraw rybnych, zup oraz sałatek. Obowiązuje nadrzędna zasada – estragonu nie wolno gotować;
- kolendra – idealne uzupełnienie potraw kuchni meksykańskiej oraz chińskiej. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do piwa.
Zioła w kuchni to bogactwo smaku
Zastosowanie ziół w gastronomii nikogo nie dziwi. Szczególnie dotyczy to aromatycznych roślin, które podkreślą głębię smaku wzbogaconych nimi potraw. Wykorzystanie części z nich przyspieszy także trawienie, dlatego warto je dodawać do ciężkostrawnych dań lub do deserów, które podajemy na końcu.

