Piołun, zwany również bylicą piołun, psią rutą, wermutem lub absyntem, to pospolita roślina występująca w wielu zakątkach świata – od Europy, przez Amerykę Północną, Azję, na Afryce kończąc. Z poniższego artykułu dowiesz się, czemu zawdzięcza ona swoją popularność w ziołolecznictwie, jakie ma zastosowanie i właściwości oraz jakie są przeciwwskazania do jej przyjmowania. To cudowne zioło posiada szerokie zastosowania zdrowotne, ale jego spożywanie musi być rozsądne i ostrożne. Miłej lektury!
Bylica piołun – podstawowe informacje
Artemisia absinthium – bo tak z łaciny nazywa się piołun, to zioło o wyjątkowym smaku i aromacie. Nie dlatego jest jednak cenione od setek lat w medycynie ludowej. Roślina ta posiada cenne właściwości prozdrowotne, do których należą m.in. leczenie niestrawności i zgagi, regulacja funkcjonowania przewodu pokarmowego, czy niesienie ulgi w w kobiecych dolegliwościach (działa przeciwskurczowo).
Ziele to spotykane jest na polskich łąkach, a rozpoznać je można po aksamitnych, jasnych łodygach, żółto-zielonych liściach i jasnożółtych kwiatach. Co ciekawe, “na salony” panieńskie ziele (to kolejna nazwa piołunu) weszło stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku. Jak zazwyczaj w takich wypadkach bywa, przysłużyli się temu artyści i… alkohol! Tak – absynt, czyli znana ze swoich halucynogennych właściwości nalewka, robiona jest właśnie z piołunu, a rozsmakowali się w niej ówcześni pisarze, malarze i muzycy, którym zawdzięcza ona swoją popularność.
Wracając jednak do samej rośliny – zbiera się ją zazwyczaj w okolicach lipca-sierpnia, a następnie suszy. Powstały w ten sposób surowiec wykorzystywany jest do sporządzania naparu z piołunu, który później można spożywać i cieszyć się jego ziołowym smakiem oraz zdrowotnymi zastosowaniami.
Piołun – właściwości
Dlaczego piołun tak dobrze wpływa na zdrowie? To zasługa przede wszystkim absyntyny, artabsyny i anabsyntyny oraz olejków eterycznych, których zawartość w zielu wynosi ponad 2%. Prozdrowotne właściwości bylicy piołun wynikają również z faktu, że jest ona bogata w witaminę A, witaminę C, garbniki, flawonoidy oraz sole mineralne, takie jak potas, sód, wapń i żelazo.
Piołun jest przede wszystkim doskonałym rozwiązaniem na wszelkie dolegliwości związane z układem pokarmowym. Jeśli zmagasz się z niestrawnością, wszelkiego rodzaju nieżytami żołądka, czy innymi objawami mogącymi wynikać z nieprawidłowego funkcjonowania układu trawiennego (np. wzdęciami) lub dwunastnicy, to stosowanie piołunu – najlepiej w postaci naparu – zdecydowanie może Ci pomóc. Napój z bylicy piołun niesie ulgę także w przypadku problemów z wątrobą i woreczkiem żółciowym (zaleca się go w takich przypadłościach, ponieważ ma m.in. działanie żółciopędne).
Innymi właściwościami zdrowotnymi, którymi może pochwalić się to popularne ziele, jest pobudzanie apetytu i przyspieszanie przemiany materii, jak również oczyszczanie układu moczowego.
Zastosowania piołunu – dolegliwości kobiece i… pasożyty!
Niewiele osób wie, że ziele piołunu potrafi pomóc także kobietom, które cierpią na silne bóle menstruacyjne (posiada ono właściwości zapobiegające nadmiernym skurczom) lub mają problemy z uregulowaniem swojego cyklu. W takich przypadkach spożywa się delikatny napar, który przynosi ulgę w bólu, a stosowany dłużej – reguluje miesiączkę. Jak już wspomnieliśmy – stąd właśnie inna, interesująca nazwa rośliny, czyli panieńskie ziele.
Innym zastosowaniem ziela piołunu jest wsparcie walki z pasożytami. Systematycznie pity napar z tego ziela pomaga zwalczać pasożyty przewodu pokarmowego (m.in. glistę ludzką, nicienie czy owsiki). Preparaty z rośliny można stosować również zewnętrznie. Ekstrakt lub olejek z piołunu należy delikatnie wcierać w skórę np. w przypadku wszawicy.
Jak przygotowywać napar lub nalewkę i spożywać piołun?
Aby czerpać z bylicy piołun to, co najlepsze, należy stosować ją regularnie – najlepiej w postaci naparu. Jak go sporządzić? Do szklanki wsypujemy jedną łyżeczkę ziela i zalewamy wrzątkiem. Napój parzymy przez 20 do 30 minut, a następnie odcedzamy. Co ważne – maksymalnie można pić tylko jedną łyżeczkę trzy razy dziennie. Aby pozbyć się gorzkiego smaku, możemy do roztworu dodać trochę cukru lub miodu.
Na trawienie i polepszenie apetytu zaleca się spożywanie piołunowej, winnej nalewki. Łyżeczkę piołunowego napoju alkoholowego dodajemy do herbaty trzy razy dziennie, pół godziny przed każdym posiłkiem. Specjał przygotowujemy poprzez zalanie 3-5 łyżek bylicy piołun połową szklanki wysokoprocentowego alkoholu (40%) – np. wódki. Nalewkę odstawiamy na minimum dobę. Następnie do roztworu dodajemy litr białego wina i odstawiamy znów na 24 godziny. Ostatnim krokiem jest odsączenie napoju, który jest już gotowy do spożycia.
Bylica piołun – przeciwwskazania i skutki uboczne
Niezależnie od przyjmowanej formy, piołun odradzany jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Nie powinno się go również stosować w przypadku zmagania się z wrzodami żołądka, krwawieniami z układu pokarmowego. czy w przypadku problemów z hemoroidami.
Nadmierne spożywanie piołunu może skutkować problemami żołądkowymi – biegunką lub wymiotami. Inne skutki uboczne przedawkowania, to zawroty głowy, halucynacje, drgawki, a w skrajnych przypadkach – niewydolność nerek.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy możesz przyjmować produkty lecznicze z piołunem, bezwzględnie skonsultuj się z lekarzem.
5,99 zł Original price was: 5,99 zł.4,79 złCurrent price is: 4,79 zł.
- Polecany przy niestrawności, zgadze czy wzdęciach.
- Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.
- Zalecany jako uzupełnienie diety na problemy kobiece.
Opakowanie zbiorcze
30 szt.
Dowiedz się więcej
Gdzie można zakupić nasienia bylicy
na Allegro