Ostropest plamisty (silybum marianum) to jedna z najstarszych i najpopularniejszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Właściwości lecznicze ostropestu doceniali już starożytni Rzymianie, którzy za jego pomocą walczyli ze zgubnymi skutkami spożycia nadmiernej ilości alkoholu. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu i przeciwzapalnemu używany jest do oczyszczania organizmu z nadmiaru toksyn – w szczególności z wątroby. Wpływa również pozytywnie na układ trawienny i wytwarzanie enzymów, pobudza wytwarzanie żółci, redukuje stany zapalne oraz wpływa kojąco na błonę śluzową w organizmie.
Poznaj z nami wszystkie cenne właściwości nasion ostropestu. Wspólnie omówimy jego zastosowanie w leczeniu, przeciwwskazania i sposoby spożycia. Udanej lektury!
Działanie ostropestu – roślina, która powinna stać się Twoim suplementem diety
Ostropest plamisty – właściwości lecznicze
Ostropest plamisty wpływa także pozytywnie na apetyt (a konkretnie zwiększa go) i reguluje działanie układu trawiennego. Wykazuje on również w pewnym zakresie działanie żółciopędne. Kolejną ważną właściwością zioła w perspektywie dbania o wątrobę, jest to, że obniża stężenie cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy i stłuszczeniu wątroby. Ostropest warto stosować po ciężkostrawnych posiłkach, ponieważ dzięki niemu szybciej poczujemy ulgę – eliminuje zgagę, wzdęcia i uczucie ciężkości.
W literaturze znaleźć również można informacje o właściwościach prozdrowotnych zioła w przypadku choroby lokomocyjnej, krwawieniach z nosa, czy żylakach odbytu.
Stosowanie ostropestu – jak go zażywać?
- ostropest plamisty w kapsułkach: od 40 do 120 mg skoncentrowanego wyciągu (najlepiej 2-3 razy na dobę),
- olej z ostropestu: 3 łyżeczki na dobę
- ostropest plamisty mielony: 2 – 3 łyżeczki dziennie
Nie wiele osób wie, że roślina może być także z powodzeniem wykorzystywana w kuchni. Nasiona ostropestu plamistego doskonale nadają się do zup, sałatek i wszelkiego rodzaju – szczególnie ciężkostrawnych – dań.
Przeciwwskazania do stosowania ostropestu
Ostropest plamisty nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez dzieci poniżej 12 roku życia. Nie jest on również wskazany osobom, które z różnych względów mają niedrożne kanaliki żółciowe. Sylimaryna zawarta w ostropeście plamistym ma działanie żółciopędne, a to może skutkować nadmiernym nagromadzeniem żółci w organizmie i w efekcie – żółtaczką. Zioło może także wchodzić w interakcję z niektórymi lekarstwami oraz uczulać, dlatego szczególnie powinny na nie uważać osoby z alergią na rośliny z rodziny Asteraceae.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy możesz bezpiecznie stosować preparaty z ostropestu – zapytaj o to swojego lekarza lub farmaceutę.
Oprócz tych wyjątkowych przypadków, ostropest wykazuje właściwości prozdrowotne i zalecany jest szczególnie osobom, które chcą zadbać o prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego.